Η Αλήθεια Για Την Τριχόπτωση

Είναι φυσιολογικό να ρίχνετε τα μαλλιά κάθε μέρα και η αλήθεια είναι ότι χαλαρώνουμε μεταξύ 100-125 τρίχες κάθε ημέρα. Τα μαλλιά που ρίχνεται πέφτουν στο τέλος του κύκλου ανάπτυξης. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, το 10% των μαλλιών μας είναι σε αυτό που ονομάζεται «φάση ανάπαυσης» και μετά από 2-3 μήνες ανάπαυσης, τα μαλλιά πέφτουν και νέα μαλλιά μεγαλώνουν στη θέση του. Μερικοί άνθρωποι, ωστόσο, παρουσιάζουν μεγαλύτερη τριχόπτωση από ό, τι είναι φυσιολογικό.

Γυναίκα με γκρίζα μαλλιάΚαθώς μεγαλώνουμε, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες παρουσιάζουν κάποια τριχόπτωση.

Είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης. Ονομάζεται Ανδρογενετική Αλωπεκία, αντιπροσωπεύει το 95% όλων των τριχών. Η ανδρογενετική αλωπεκία εκτελείται συχνά σε οικογένειες και επηρεάζει μερικούς ανθρώπους περισσότερο από άλλους. Στους άνδρες αναφέρεται συχνά ως φαλάκρα των αρσενικών μοτίβων. Χαρακτηρίζεται από μια παρατεταμένη γραμμή μαλλιών και φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού. Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, δεν πηγαίνουν εντελώς φαλακρές ακόμη και αν η απώλεια μαλλιών τους είναι σοβαρή. Αντ ‘αυτού, η τριχόπτωση κατανέμεται ομοιόμορφα σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής.

Οι ορμόνες παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο όταν μιλάνε για την Ανδρογενετική Αλωπεκία. Απλή θέση, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες παράγουν τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη μπορεί να μετατραπεί σε διυδροτεστοστερόνη (DHT) με τη βοήθεια του ενζύμου 5-άλφα-αναγωγάση. Η DHT συρρικνώνει τους θύλακες των τριχών προκαλώντας πυκνότητα των μεμβρανών στο τριχωτό της κεφαλής, καθιστώντας ανελαστική και περιορίζοντας τη ροή του αίματος. Αυτό προκαλεί την ατροφία των θυλάκων των τριχών. Ως αποτέλεσμα, όταν μια τρίχα πέφτει έξω, δεν αντικαθίσταται.

Περιττό να πούμε ότι οι άνδρες παράγουν περισσότερη τεστοστερόνη από τις γυναίκες και έχουν μεγαλύτερη απώλεια μαλλιών.

Ενώ η ανδρογενετική αλωπεκία είναι ο νούμερο ένα λόγος για τον οποίο τα άτομα αντιμετωπίζουν απώλεια μαλλιών, δεν είναι η μόνη. Ιατρικές παθήσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός, οι δακρυϊδοί και οι μυκητιασικές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών. Ορισμένα φάρμακα όπως αραιωτικά αίματος, φάρμακα ουρικής αρθρίτιδας, χάπια ελέγχου των γεννήσεων και πάρα πολύ βιταμίνη Α μπορούν να προκαλέσουν ξαφνική ή μη φυσιολογική απώλεια μαλλιών όπως μπορεί μετά από μια δίαιτα συντριβής, ξαφνικές ορμονικές αλλαγές, χημειοθεραπεία και ακτινοβολία.

Το συναισθηματικό στρες, η εγκυμοσύνη ή η χειρουργική επέμβαση μπορούν επίσης να προκαλέσουν την πτώση των μαλλιών μας και συνήθως δεν παρατηρούνται μέχρι 3-4 μήνες μετά την πραγματοποίηση του αγχωτικού γεγονότος. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση της νέας ανάπτυξης τριχών επειδή ένας μεγαλύτερος αριθμός τριχοθυλακίων εισέρχεται στη φάση ηρεμίας και δεν παρατηρείται νέα ανάπτυξη τριχών.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι άνδρες βιώνουν τριχόπτωση οφείλεται σε μηχανικούς στρεσογόνους παράγοντες στα μαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής. Φορώντας χειροπρίονα, κορώνες ή σφιχτοί κύλινδροι που καταλήγουν να τραβούν τα μαλλιά μπορεί να σηκώσουν το τριχωτό της κεφαλής και να προκαλέσουν μόνιμη τριχόπτωση. Τα προϊόντα για τα μαλλιά όπως οι θερμές επεξεργασίες πετρελαίου και οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για μόνιμα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στα θυλάκια της τρίχας που μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ουλές και απώλεια μαλλιών.

Σημείωση: Η τριχόπτωση μπορεί να είναι το σύμβολο έγκαιρης προειδοποίησης μιας πιο σοβαρής διαταραχής όπως ο λύκος ή ο διαβήτης, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Συστάσεις για την ευεξία

Μακριά μαλλιάΕάν λαμβάνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα, μιλήστε με το γιατρό σας και μάθετε εάν η φαρμακευτική αγωγή σας συμβάλλει στην απώλεια μαλλιών σας.

Αποφύγετε τις μεγάλες δόσεις βιταμίνης Α. Πολύ μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει την πτώση των μαλλιών σας.

Κάντε άσκηση, κάνετε γιόγκα, διαλογιστείτε ή βρείτε κάποια άλλη πρακτική που θα σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος και τα επίπεδα άγχους σας.

Εάν είστε γυναίκα, δοκιμάστε τις γυναικείες ορμόνες σας. Εάν είναι ανισορροπημένα, μιλήστε με τον παροχέα υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τις βιο-ίδιες αντικαταστάσεις ορμονών.

Εάν φορέσετε pigtails, cornrows, χρησιμοποιήστε ένα curling σίδερο, στεγνωτήρα μαλλιών ή ζεστούς κυλίνδρους, δοκιμάστε να αλλάξετε το στυλ μαλλιών σας σε ένα που δίνει λιγότερη πίεση και πίεση στα μαλλιά σας και στο τριχωτό της κεφαλής.

Αν θεραπείες θερμού πετρελαίου ή χημικές ουσίες όπως αυτές που χρησιμοποιούνται σε μόνιμη βάση προκαλούν φλεγμονή στο τριχωτό της κεφαλής, διακόψτε τη χρήση τους ή μειώστε τον αριθμό των φορών που τις χρησιμοποιείτε.

Χρησιμοποιήστε απαλά σαμπουάν και μαλακτικά για να αποφύγετε τυχόν περιττές βλάβες στα μαλλιά σας.

Στους άντρες, τα βότανα, όπως το πριτσίνι και η ρίζα γλυκόριζας, εμποδίζουν το σχηματισμό DHT. Το ίδιο ισχύει και για τη συμπλήρωση με ψευδάργυρο. Ως πρόσθετο όφελος, μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα συμπληρώματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της διεύρυνσης του προστάτη.

Μασάζ το κρανίο σας με λάδι από δεντρολίβανο σε βάση ελαιολάδου. Και το έλαιο δεντρολίβανου και το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής μπορούν να διεγείρουν την κυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής και να προάγουν την ανάπτυξη των τριχών.