Πολλές Επιλογές Για Θεραπεία Μαλλιών Αλλά Αμφίβολα Αποτελέσματα

Πολλοί άνθρωποι που βιώνουν πρόωρη απώλεια μαλλιών απλώς παραιτούνται από μια διαδικασία που είναι τόσο αναπόφευκτη όσο μεγαλώνουν. Αυτή είναι μια θετική και υγιής αντίδραση σε μια φυσική διαδικασία για πολλούς. Αλλά για άλλους η εμφάνιση πρόωρου εξογκώματος ή υπερβολικής τριχόπτωσης αποτελεί τραυματική εξέλιξη που προκαλεί ανυποψίαστη ανησυχία και πόνο. Και αυτό είναι μια νόμιμη αντίδραση, ανεξάρτητα από το αν η τριχόπτωση προκαλείται από κληρονομικούς παράγοντες ή από κάποια άλλη πιο περίπλοκη αιτία.

Πρέπει αυτοί οι πάσχοντες απλά να χαμογελάσουν και να το φέρουν;

Όχι, δεν πρέπει, διότι υπάρχουν αρκετές πιθανώς αποτελεσματικές θεραπείες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, ανάλογα με τη φύση της απώλειας μαλλιών τους. Σε αυτό το άρθρο θα περιγράψω μερικές από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες απώλειας τρίχας που διατίθενται σήμερα, προκειμένου να ενισχυθεί το γεγονός ότι η τριχόπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί. Το επόμενο άρθρο της σειράς θα εξετάσει προσεκτικά τα θεραπευτικά καθεστώτα που ταιριάζουν καλύτερα σε συγκεκριμένες ασθένειες όπως η αλωπεκία και η τελογενής εκχύλισμα.

Επιλογές Για Θεραπεία Μαλλιών

Προς το παρόν μόνο δύο φάρμακα έχουν εγκριθεί ως θεραπείες απώλειας τρίχας από το FDA. Αυτά είναι μινοξιδίλη, πιο γνωστή ως Rogaine, και finasteride, γνωστότερο ως Propecia. Αρκετά άλλα φάρμακα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης, για παράδειγμα, της dutasteride, αλλά δεν έχουν ακόμη εγκριθεί για αυτή τη συγκεκριμένη χρήση.

Το Finasteride αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία των διευρυμένων καταστάσεων του προστάτη, αλλά στη συνέχεια εγκρίθηκε μια έκδοση χαμηλής δόσης για τη θεραπεία της τριχόπτωσης στους άνδρες. Αντιμετωπίζει τα αίτια της φαλάκρας των αρσενικών μοτίβων εμποδίζοντας τη μετατροπή της 5-άλφα-αναγωγάσης σε DHT. Δεδομένου ότι η DHT είναι η κύρια ανδρική ορμόνη που συνδέεται με την τριχόπτωση, η μείωση της παραγωγής της κατά δύο τρίτα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον έλεγχο αυτού του τύπου φαλάκρας.

Έρευνες έδειξαν ότι το 83% των ανδρών που μελετήθηκαν ήταν σε θέση να διατηρήσουν τον αριθμό των μαλλιών τους και το 64% παρουσίασε επανεμφάνιση μέχρι το τέλος μιας διετούς περιόδου. Πρέπει να σημειωθεί ότι το finasteride είναι εγκεκριμένο για χρήση από τους άνδρες μόνο επειδή το φάρμακο μπορεί να έχει σοβαρές επιδράσεις στα αγέννητα αρσενικά έμβρυα. Επομένως, οι γυναίκες θα πρέπει να εξετάσουν μόνο τη χρήση αυτού του φαρμάκου υπό την αυστηρή επίβλεψη ενός γιατρού.

Το Dutasteride (Avodart) είναι ένα νέο φάρμακο για χρήση στη θεραπεία των καταστάσεων του προστάτη και, αν και δεν έχει ακόμη εγκριθεί για τη θεραπεία της τριχόπτωσης, προσφέρει συναρπαστικές δυνατότητες. Λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το finasteride, αλλά φέρεται να μειώνει τη συνολική παραγωγή DHT κατά περισσότερο από 93%. Όπως συμβαίνει με το finasteride, οι γυναίκες πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν τη dutasteride.

Το Minoxidil (Rogaine) είναι η άλλη θεραπεία τριχόπτωσης που εγκρίθηκε από την FDA και είναι το μόνο φάρμακο κατά της φαλάκρας που έχει εγκριθεί για γυναίκες. Εφαρμοσμένη τοπικά, το κύριο όφελος είναι η ικανότητά του να διεγείρει την αναγέννηση αντιστρέφοντας έτσι τις επιπτώσεις της φαλακρότητας του σχεδίου. Πολλοί χρήστες συνδυάζουν την εφαρμογή του minoxidil με άλλες θεραπείες απώλειας τρίχας, όπως το Propecia, για να επιτύχουν τα μέγιστα αποτελέσματα, αλλά άλλοι παρουσιάζουν ικανοποιητικά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας μινοξιδίλη μόνη της.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα μη φαρμακευτικά προϊόντα προάγουν την αναγέννηση των τριχών αλλά κανένας δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το FDA. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο απαγορευτικό κόστος που συνεπάγεται η διεξαγωγή δοκιμών για να αποδειχθεί ότι τα προϊόντα είναι αποτελεσματικά για το σκοπό της εμπορίας τους ως θεραπείες απώλειας μαλλιών. Πολλά άτομα και δερματολόγοι συνιστούν ωστόσο τη χρήση κάποιων μη φαρμακευτικών θεραπειών ως εναλλακτική λύση ή συμπλήρωμα της φαρμακευτικής θεραπείας.

Σε πολλές περιπτώσεις οι θεραπείες βασίζονται σε φυσικά συστατικά που διεγείρουν παρόμοιες αντιδράσεις με εκείνα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων αλλά χωρίς τις παρενέργειες. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ παρουσιάζουν ένα δείγμα προϊόντων που έχουν υποβληθεί σε δοκιμές ή τουλάχιστον είχαν την αποτελεσματικότητά τους υποστηριζόμενη από ανεξάρτητη ανατροφοδότηση.

Ένα τέτοιο προϊόν είναι το Arcon Tisane, το οποίο έχει γίνει το κορυφαίο φυσικό συμπλήρωμα της Ευρώπης για την απώλεια μαλλιών. Έρχεται ως μια κάψουλα και ένα υπογλώσσιο σπρέι που περιέχει πριόνια palmetto και fenugreek που διεγείρουν μια απόκριση παρόμοια με αυτή της finasteride, εμποδίζοντας την παραγωγή DHT. Η Arcon Tisane έχει κλινικά δοκιμαστεί και έχει λάβει ευρεία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης για την επιτυχία της στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης.

Το Calosol είναι ένα σχετικά νέο προϊόν που στοχεύει να βοηθήσει τους πάσχοντες από την αλωπεκία. Αποτελείται από ένα σαμπουάν και ένα επιταχυντή που εφαρμόζονται καθημερινά για να διεγείρουν τις ρίζες των μαλλιών, να μειώνουν την τριχόπτωση και να προάγουν υγιή μαλλιά. Οι πρώτες ενδείξεις υποδεικνύουν ότι το Calosol μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση αυτής της δυσάρεστης και δύσκολης θεραπείας κατάστασης.

Το Fabao 101 είναι μια θεραπεία που έρχεται σε ποικίλες μορφές, καθένα από τα οποία έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει μια συγκεκριμένη μορφή τριχόπτωσης. Ο κοινός παράγοντας για κάθε προϊόν είναι η προέλευσή του από φυσικές φυτικές πηγές. Αναπτύχθηκε από δερματολόγο και έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία.

Τα προϊόντα πεπτιδίων Folligen πεπτιδίων έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που βελτιώνει την υγεία του τριχωτού της κεφαλής, μειώνει την απώλεια μαλλιών και διεγείρει την αναγέννηση των τριχών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες. Μελέτες σε πάνω από 30 κορυφαία πανεπιστήμια και ινστιτούτο ιατρικής έρευνας έχουν καθιερώσει την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στα προϊόντα Folligen.

Το Tricomin είναι μια άλλη θεραπεία που στοχεύει στην παροχή χαλκού στη βάση του θυλάκου της τρίχας και έχει επίσης κλινικά αποδειχθεί ως μια αποτελεσματική θεραπεία για την παύση της τριχόπτωσης και την τόνωση της αναγέννησης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια με άλλες θεραπείες απώλειας τρίχας και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη συμπλήρωση των επιδράσεων της finasteride και minoxidil.

Το Revivogen είναι μια φυσική θεραπεία απώλειας μαλλιών που μειώνει την παραγωγή DHT, αναστέλλει τους υποδοχείς ανδρογόνων και διεγείρει την ανάπτυξη των τριχών. Χρησιμοποιείται τοπικά και δεν έχει γνωστές παρενέργειες.

Το Shen Min είναι μια άλλη φυσική θεραπεία απώλειας τρίχας που αποσκοπεί στην αποκατάσταση και αναγέννηση όλων των τύπων και σταδίων της τριχόπτωσης. Είναι ασφαλές τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Το Shen Min περιέχει ένα μείγμα κινεζικών βοτάνων και έρχεται σε διάφορες μορφές για να ταιριάζει στους περισσότερους ανθρώπους.

Το ThymuSkin αναπτύχθηκε από Γερμανούς επιστήμονες για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Λόγω των υψηλών ποσοστών επιτυχίας το προϊόν αναπτύχθηκε για χρήση από το ευρύ κοινό για την καταπολέμηση όλων των τύπων τριχόπτωσης. Κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν στην Ευρώπη δείχνουν ότι οι θεραπείες απώλειας τρίχας ThymuSkin θα μπορούσαν να βοηθήσουν να σταματήσει η φαλάκρα και να ξαναγεμίσουν τα μαλλιά για το 67% των ανδρών και το 95% των γυναικών.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό το άρθρο έχει αποδείξει ότι πολλές επιλογές θεραπείας είναι διαθέσιμες για τους πάσχοντες από απώλεια μαλλιών. Το επόμενο άρθρο αυτής της σειράς θα αναπτύξει περαιτέρω το θέμα εξετάζοντας τα θεραπευτικά καθεστώτα που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων μορφών απώλειας τρίχας, όπως η ανδρογενετική αλωπεκία, η αλωπεκία και η τελογενής εκχύλισμα.