Γυναικεία τριχόπτωση

Γυναικεία ΤριχόπτωσηΟι έρευνες δείχνουν ότι έως και τα δύο τρίτα των γυναικών βιώνουν τριχόπτωση σε κάποια φάση της ζωής τους και αυτό μπορεί συχνά να είναι μια πολύ αγχωτική περίοδος για τις γυναίκες και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εικόνας τους.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες στις γυναίκες δεν σχετίζονται με κληρονομικά γονίδια, αλλά συνήθως σχετίζονται με άλλους παράγοντες όπως η εγκυμοσύνη, το άγχος, η χημειοθεραπεία, ορισμένες δίαιτες, η ανεπάρκεια θυρεοειδικών ορμονών, ορισμένα φάρμακα ή λοιμώξεις.

Σε αντίθεση με τους άνδρες, η απώλεια σε αυτή την περίπτωση είναι συνήθως προσωρινή και η υγιής εκ νέου ανάπτυξη μπορεί να συμβεί με την πάροδο του χρόνου. Οι γυναίκες σπάνια πηγαίνουν φαλακρές αλλά μπορεί να βιώσουν σημαντική αραίωση και μείωση της διάμετρος του άξονα της τρίχας γύρω από το μέτωπο και το στέμμα του τριχωτού της κεφαλής καθώς μεγαλώνουν.

Εάν είστε μια από τα εκατομμύρια των γυναικών που υποφέρουν από την απώλεια μαλλιών, ο σημαντικότερος παράγοντας είναι να καταλάβετε γιατί χάνετε τα μαλλιά σας προτού αναζητήσετε μια θεραπεία ή μια λύση.

Σωστό λούσιμοΑιτίες της απώλειας μαλλιών

1. Γενετική: Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η ρίζα των γονιδίων σας, γνωστή και ως ανδρογενετική αλωπεκία, η κληρονομική τριχόπτωση μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή μετά την εφηβεία, αλλά συνήθως αρχίζει πριν από την ηλικία των σαράντα και μπορεί να επιταχυνθεί γύρω από το χρόνο που φτάνετε στην εμμηνόπαυση.

2. Εγκυμοσύνη: Παρατηρείται μεγάλη ποσότητα οιστρογόνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκαλώντας τα θυλάκια της τρίχας να φτάσουν στη φάση ανάπτυξής τους. Μόλις η γέννηση είναι πάνω από την ορμονική ισορροπία αποκαθίσταται και το αντίθετο συμβαίνει με τα θυλάκια τρίχας που εισέρχονται σε μια φάση τριχόπτωσης.

3. Alopecia areata: Οι λόγοι για αυτό είναι σχετικά άγνωστοι, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι η αιτία θεωρείται ότι είναι μια αυτοάνοση διαταραχή όπου το σώμα προσβάλλει εσφαλμένα τους θύλακες των τριχών. Αυτό που ακολουθεί είναι μια φλεγμονή των ωοθυλακίων και των γύρω δομών μαλλιών. Αυτό αναγκάζει τους θύλακες των τριχών να υποχωρήσουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος κλείνοντας μια σημαντική παροχή θρεπτικών ουσιών, τα ωοθυλάκια λιμοκτονούν και τα μαλλιά αρχίζουν να ρίχνουν ακολουθούμενα από μια αδρανή περίοδο.

4. Άγχος: Ένας άλλος κοινός λόγος για την απώλεια τρίχας στις γυναίκες είναι το στρες όπως είναι το Telogen Effluvium. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι αναπτυσσόμενες υγιείς τρίχες εισέρχονται στη φάση ηρεμίας (telogen) της ανάπτυξης των τριχών. Η μήτρα τρίχας φαίνεται να σταματάει να διαιρείται προκαλώντας την πτώση των μαλλιών. Οι γυναίκες ηλικίας 40 έως 60 ετών θα επηρεαστούν από αυτό.

5. Φάρμακα ή Συμπληρώματα: Η πιο κοινή φαρμακευτική αγωγή που προκαλεί τριχόπτωση είναι η χημειοθεραπεία. Αυτό το είδος φαρμάκων επιτίθεται στα κύτταρα τρίχας της μήτρας προκαλώντας το 90% της απώλειας από το τριχωτό της κεφαλής. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι επίσης γνωστά για τη λεπτή τρίχα έξω. Αυτά μπορεί να είναι αραιωτικά αίματος, υψηλή αρτηριακή πίεση και φάρμακα χοληστερόλης. Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορούν επίσης να είναι αιτίες.

6. Τράβηγμα μαλλιών: Επίσης γνωστή ως τρικλοθυλομανία. Σε αντίθεση με άλλους τύπους ή την τριχόπτωση, αυτό δεν είναι μια ιατρική αλλά περισσότερο ψυχολογική διαταραχή. Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από αυτή την κατάσταση. Αυτές είναι κυρίως ενήλικες γυναίκες που υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος, κατάθλιψη ή είναι δυσαρεστημένοι με το σώμα τους.

Καλό θα ήταν αυτή η κατάσταση της τριχόπτωσης να αντιμετωπιστεί με παροχή συμβουλών.