13 Βασικά Λάθη Που Καταστρέφουν Την Τρίχα Και Σας Ταλαιπωρούν

Μπορεί να μην υπάρχει μία μόνο αιτία απώλειας τρίχας σε πολλές περιπτώσεις, αλλά μάλλον ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να συμβάλει στην αραίωση ή την απώλεια μαλλιών.

Λάθη Που Καταστρέφουν Την Τρίχα

Η παρακάτω λίστα ελέγχου 13 σημείων θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιες αιτίες απώλειας μαλλιών μπορεί να ισχύουν στην περίπτωσή σας. Αλλά πρώτα μια λέξη για τους κύκλους ανάπτυξης τρίχας.

Κύκλοι ανάπτυξης μαλλιών

Τα μαλλιά περνούν συνεχώς μέσω κύκλων ανάπτυξης, ανάπαυσης, ρίψης. Όταν οι τρίχες που χάνονται δεν αντικαθίστανται ή όταν περισσότεροι θύλακες τρίχας μπαίνουν στη φάση ηρεμίας, η τριχόπτωση γίνεται αισθητή.

Ενώ υπάρχει διαρκής συζήτηση σχετικά με τα αίτια της τριχόπτωσης, η παρακάτω λίστα δείχνει πολλούς από τους κοινούς παράγοντες που συμβάλλουν:

# 1: Γήρανση

Η περίοδος για την τριχόπτωση είναι μεταξύ 20 και 50 ετών. Μερικά άτομα φθάνουν στα προχωρημένα στάδια της τριχόπτωσης νωρίτερα από άλλα, αν και γίνεται όλο και πιο εμφανές καθώς οι άνθρωποι προχωρούν στην ηλικία.

# 2: Καλλυντικά

Αυτό μπορεί να είναι μια μη αναγνωρισμένη αιτία της τριχόπτωσης, ιδιαίτερα λεύκανση, μόνιμα και χρωματιστικά προϊόντα.

# 3: Ακτινοβολία

Αυτή η αιτία της απώλειας τρίχας μπορεί να περιλαμβάνει αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά χάπια, αμφεταμίνες, ορισμένα φάρμακα για την αρθρίτιδα, μερικά αντιβιοτικά, μερικά αραιωτικά αίματος, φάρμακα για ουρική αρθρίτιδα, φάρμακα που προέρχονται από βιταμίνη Α, ορισμένα φάρμακα για έλκη, φάρμακα βήτα αναστολέα για υψηλή αρτηριακή πίεση .

Οι θεραπείες του καρκίνου, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, σταματούν τη φάση ανάπτυξης των θύλακες των τριχών, με αποτέλεσμα την ξαφνική απώλεια τρίχας καθώς αυτά τα θυλάκια ρίχνουν τα μαλλιά τους περίπου την ίδια ώρα.

# 4: Κληρονομικότητα

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια γενετική προδιάθεση σε άνδρες και γυναίκες για φαλάκρα σχεδίων ή απώλεια τριχών. Αν και υπάρχει μια κυρίαρχη τάση για την αρσενική φαλάκρα, τα θηλυκά μέλη μιας οικογένειας μπορούν επίσης να είναι πομποί.

# 5: Ορμονική ανισορροπία

Αν οι αρσενικές και θηλυκές ορμόνες, τα ανδρογόνα και τα οιστρογόνα είναι εκτός ισορροπίας, μπορεί να προκύψει απώλεια μαλλιών. Επίσης, ένας υπερδραστήριο ή υπολειτουργικός θυρεοειδής αδένας μπορεί να συμβάλει στην τριχόπτωση.

# 6: Ασθένεια και σοβαρές λοιμώξεις

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν μυκητιασικές λοιμώξεις του τριχωτού, διαταραχές του θυρεοειδούς, υπερθυρεοειδισμό, υποθυρεοειδισμό, διαβήτη, λύκο.

# 7: Διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος

Η αλωπεκία areata είναι μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί θυλάκια τρίχας να σταματήσουν να παράγουν τρίχες. Σύνθετες μορφές της διαταραχής αναγνωρίζονται από τους όρους alopecia totalis όταν εξαφανίζονται όλα τα μαλλιά της κεφαλής και η αλωπεκία universalis που οδηγεί σε εξαφάνιση όλων των τριχών.

# 8: Εμμηνόπαυση

Αυτό μπορεί να είναι μια κύρια αιτία της τριχόπτωσης στις γυναίκες. Λόγω ορμονικών αλλαγών μετά την εμμηνόπαυση, μερικές γυναίκες βρίσκουν ότι τα μαλλιά τους αρχίζουν να λεπτύνουν.

Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπείες που περιλαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT). Μπορεί να υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες σε ορισμένες περιπτώσεις και ο πειραματισμός μπορεί να είναι απαραίτητος υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού.

# 9: Κακή κυκλοφορία αίματος

Η κακή ροή αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, οι ανεπαρκείς θρεπτικές ουσίες στο αίμα ή η κακή αποστράγγιση των αποβλήτων μέσω των λεμφικών συστημάτων μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια μαλλιών.

# 10: Εγκυμοσύνη

Τρεις έως έξι μήνες μετά την παράδοση ενός παιδιού, πολλές γυναίκες παρατηρούν ένα βαθμό τριχόπτωσης καθώς τα μαλλιά μπαίνουν σε φάση ανάπαυσης λόγω των φυσιολογικών επιπτώσεων της εγκυμοσύνης στο σώμα.

# 11: Τράβηγμα

Η αλωπεκία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απώλεια μαλλιών από το συνεχές τράβηγμα, όπως και με τα σφιχτά πλεγμένα μαλλιά, όπως τα πόνυ.

Επίσης, η ακατάλληλη χρήση λαβίδων ή κυλίνδρων συρραφής μπορεί να τραβήξει τα μαλλιά έτσι αποδυναμώνεται.

# 12: Συσσώρευση σμήγματος

Βασική αιτία της απώλειας τρίχας είναι η συσσώρευση σμήγματος στους ωοθυλάκους που προσβάλλει τον βολβό των μαλλιών, την στρογγυλεμένη περιοχή στο τέλος ενός κλώνου μαλλιών που έχει ρίζες στο θυλάκιο. Το σμήγμα προκαλεί συρρίκνωση του βολβού των μαλλιών, ώστε τα μαλλιά να μην είναι τόσο ριζωμένα.

Αφού πέσουν τα μαλλιά, ο νέος κλώνος που αναπτύσσεται σε αυτό το θύλακα είναι ασθενέστερος και λεπτότερος και η διαδικασία επαναλαμβάνεται έως ότου ο θύλακας της τρίχας καταστραφεί τόσο πολύ. (Το σμήγμα είναι μια λιπαρή ουσία που εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες οι περισσότεροι από τους οποίους ανοίγουν σε θυλάκια των τριχών).

# 13: Στρες και Νευρικές Διαταραχές

Το Telogen Effluvium είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την επιβράδυνση της ανάπτυξης νέων τριχών λόγω αιφνίδιας ή σοβαρής πίεσης. Το στρες προκαλεί ένα μεγάλο αριθμό τριχοθυλακίων για να εισέλθουν στο στάδιο ηρεμίας, έτσι λίγους μήνες μετά το αγχωτικό συμβάν, αυτά τα θυλάκια ρίχνουν τα μαλλιά περίπου τον ίδιο χρόνο.

Από την παραπάνω λίστα ίσως μπορέσετε να προσδιορίσετε την κύρια αιτία της τριχόπτωσης στην περίπτωσή σας. Μην διστάσετε να πάρετε επαγγελματικές συμβουλές από ιατρό εάν ο λόγος είναι πέρα ​​από τον άμεσο έλεγχο σας. Η πρόωρη δράση μπορεί να σώσει πολύ το άγχος αργότερα!