Μια από τις πιο ανησυχητικές πτυχές της θεραπείας απώλειας τρίχας είναι η τάση τόσων πολλών ανθρώπων να αναζητούν λύσεις χωρίς να καθορίζουν πρώτα τι έχει προκαλέσει την απώλεια τους στην πρώτη θέση. Στην καλύτερη περίπτωση, οι πάσχοντες μπορεί να χάνουν χρήματα για ακατάλληλες «θεραπείες θαύματος» ή ακόμα και νόμιμες θεραπείες που δυστυχώς δεν είναι κατάλληλες για τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Στη χειρότερη περίπτωση, μερικοί άνθρωποι μπορεί να διακινδυνεύουν την υγεία τους με αυτοπεριοριζόμενα ισχυρά φαρμακευτικά προϊόντα.
Δεν έχω πρόβλημα με τους ασθενείς που υποφέρουν από απώλεια μαλλιών εξοικονομώντας χρήματα αγοράζοντας φθηνά γενόσημα φάρμακα στο διαδίκτυο, αλλά αισθάνομαι έντονα ότι πρέπει τουλάχιστον να ζητήσουν επιβεβαίωση από το γιατρό τους ότι ένα δεδομένο φάρμακο ταιριάζει με τις ατομικές τους ανάγκες. Πριν εξετάσουμε τις πιο κοινές αιτίες πρόωρης τριχόπτωσης πρέπει να καταλάβουμε ότι κάποια αποβολή των μαλλιών είναι απόλυτα φυσιολογική.
Οι τρίχες αναπτύσσονται από ωοθυλάκια που είναι μικροσκοπικά όργανα στο δέρμα που έχουν σχεδιαστεί για να αναπτύξουν μία τρίχα που ακολουθεί αυτόν τον επαναλαμβανόμενο κύκλο:
- Μόνιμη περίοδος ανάπτυξης (Anagen Stage) – αυτή η φάση διαρκεί συνήθως μεταξύ δύο και επτά ετών με μέσο ρυθμό ανάπτυξης έξι ίντσες (15cm) κάθε χρόνο.
- Σύντομη μεταβατική περίοδος (Catagen Stage) – αυτή η περίοδος μετάβασης διαρκεί περίπου δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης ο άξονας των μαλλιών αποσπάται και κινείται προς τα πάνω εντός του ωοθυλακίου.
- Περίοδος ανάπαυσης (Telogen Stage) – αυτή η φάση διαρκεί περίπου τρεις μήνες επιτρέποντας στην τρίχα να αποκολληθεί πριν πέσει έξω. Σε αυτό το σημείο αρχίζει να αναπτύσσεται μια νέα τρίχα, επαναλαμβάνοντας έτσι τον φυσιολογικό κύκλο ανάπτυξης τριχών.
Δυστυχώς, ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να επηρεάσει τη φυσική διαδικασία τριχοφυΐας που οδηγεί σε μορφές αραίωσης των μαλλιών ή πρόωρα φαλάκρα. Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι η πιο συνηθισμένη αιτία της τριχόπτωσης, που πιθανώς αντιπροσωπεύει όσο το 95% της απώλειας τρίχας μοτίβου τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.
Συσχετίζεται συνήθως με τη γήρανση και αναπτύσσεται σε προβλέψιμα στάδια για διαφορετικές χρονικές περιόδους. Κάθε ωοθυλάκιο ακολουθεί γενετικώς προγραμματισμένο κύκλο ανάπτυξης με ορισμένα θυλάκια που κωδικοποιούνται για να παραμείνουν δραστικά για μικρότερο χρονικό διάστημα από άλλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των μοτίβων κληρονομικής φαλάκρας που είναι τόσο γνωστά σε όλους μας.
Για να εμφανιστεί αυτός ο τύπος φαλάκρας, πρέπει να υπάρχουν οι ακόλουθοι παράγοντες:
- Μια γενετική προδιάθεση για την απώλεια τριχών (όπως εξηγείται παραπάνω).
- Η παρουσία αρσενικών ορμονών.
- Η γήρανση – με άλλα λόγια, αρκετός χρόνος για να ασκήσουν επιρροή οι δύο πρώτοι παράγοντες. Όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες παράγουν αρσενικές ορμόνες όπως η τεστοστερόνη και η DHT.
Αυτά έχουν ένα χρήσιμο ρόλο και στα δύο φύλα, αλλά προφανώς συμβαίνουν σε πολύ διαφορετικές συγκεντρώσεις. Τα υψηλότερα επίπεδα ανδρογόνων που απαντώνται στα αρσενικά εξηγούν γιατί αυτή η μορφή τριχόπτωσης επηρεάζει τους άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες.
Εν συντομία, αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν τον κύκλο ανάπτυξης μαλλιών ως εξής:
- Υψηλά επίπεδα του ενζύμου 5-άλφα-ρεδουκτάσης εμφανίζονται σε ορισμένα κύτταρα του θύλακα της τρίχας και των σμηγματογόνων αδένων.
- Η 5-αλφα-ρεδουκτάση μετατρέπει την τεστοστερόνη σε DHT.
- Το DHT προκαλεί τη μικρογραφία των τριχών του τερματικού.
- Αυτό αφήνει μικρές, μαλακές, χνουδωτές τρίχες vellus που παρέχουν ανεπαρκή κάλυψη του τριχωτού της κεφαλής.
- Οι φάσεις ανάπτυξης σταδιακά γίνονται συντομότερες έως ότου αυτές οι τρίχες χαθούν για το καλό. Η Alopecia areata θεωρείται ότι είναι μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί ωοθυλάκια να σταματήσουν να παράγουν τρίχες σε έμπλαστρα στο κεφάλι.
Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προχωρήσει στο στάδιο όπου όλα τα μαλλιά στο κεφάλι χάνονται (αλωπεκία totalis) ή ακόμα και μια πλήρη απουσία των αποτελεσμάτων τρίχας σώματος (alopecia universalis). Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μαλλιά θα επανεμφανιστούν μόνοι τους, αλλά μέχρι τότε η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστη για τους πάσχοντες, καθώς η αιτία τους μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί.
Εάν αισθάνεστε ότι πάσχετε από αυτή τη μορφή τριχόπτωσης, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας, ο οποίος θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση και θα διεξαγάγει εξετάσεις αίματος για να προσδιορίσει την αιτία. Το Telogen effluvium χαρακτηρίζεται από γενική λέπτυνση ή απόρριψη μαλλιών σε μια περίοδο μηνών και συνηθέστερα βρίσκεται σε άτομα που έχουν πρόσφατα αντιμετωπίσει τραύμα.
Συχνά αίτια περιλαμβάνουν τον τοκετό, σοβαρή χειρουργική επέμβαση, σοβαρή ασθένεια, ψυχολογικό στρες και χημειοθεραπεία. Τα καλά νέα είναι ότι η μη φυσιολογική συμπεριφορά ανάπτυξης που σχετίζεται με το telogen effluvium είναι προσωρινή και αναστρέψιμη. Υπάρχουν πολλές άλλες λιγότερο συχνές αιτίες τριχόπτωσης που πρέπει να απορριφθούν πριν την επιλογή μιας θεραπείας.
Η αλωπεκία έλξης είναι η απώλεια μαλλιών από τη συνεχή έλξη, συνήθως ως αποτέλεσμα του styling των μαλλιών. Οι σπασμένες τρίχες μπορούν να οδηγήσουν σε λέπτυνση, που συχνά προκαλείται από υπερβολικό στυλ ή έκθεση σε χημικές ουσίες και στον ήλιο.
Τέλος, σοβαρές ασθένειες ή διατροφικές ανεπάρκειες μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες που μπορεί να περιλαμβάνουν βαθμούς απώλειας τρίχας. Ελπίζω ότι αυτό το σύντομο άρθρο έχει πάρει πέρα από το μήνυμα ότι η διάγνωση των πραγματικών αιτιών της τριχόπτωσης δεν είναι πάντα μια απλή διαδικασία. Μόλις εσείς και ο γιατρός σας έχετε εντοπίσει μια αιτία, τότε μπορείτε να εργαστείτε για την αποκατάσταση των μαλλιών σας στην προηγούμενη δόξα.
Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες μορφές τριχόπτωσης μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. Το επόμενο άρθρο σε αυτή τη σειρά θα εξετάσει μερικές από τις καλύτερες θεραπείες απώλειας τρίχας που διατίθενται σήμερα.