Η Απώλεια Μαλλιών Επηρεάζει Μία Στις Τέσσερις Γυναίκες

Όταν σκέφτεστε την απώλεια μαλλιών είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει κυρίως τους άνδρες. Ωστόσο, μερικοί ειδικοί υποδεικνύουν ότι τουλάχιστον μία στις τέσσερις γυναίκες θα παρουσιάσουν τριχόπτωση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Γιατί λοιπόν να μην το δούμε και να ακούσουμε περισσότερα γι ‘αυτό;

Ίσως η απάντηση να έχει κάποια σχέση με ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

  •  Οι γυναίκες είναι καλύτερες στη συγκάλυψη της τριχόπτωσης.
  • Η απώλεια μαλλιών των γυναικών είναι γενικά λιγότερο εκτεταμένη όσον αφορά τη σοβαρότητα.
  • Η απώλεια τρίχας των γυναικών τείνει να κατανέμεται ομοιόμορφα πάνω στο κεφάλι αντί να συγκεντρώνεται σε ένα ή δύο σημεία.

Γιατί λοιπόν οι γυναίκες χάνουν τα μαλλιά; είναι οι αιτίες πολύ διαφορετικές από εκείνες που οδηγούν στην αρσενική φαλάκρα;

Υπάρχουν πιθανώς τρεις συνήθεις λόγοι για την απώλεια μαλλιών στις γυναίκες:

Γυναίκα λούζεται1. Γυναίκα φαλάκρα πρότυπο – το πιστεύετε ή όχι, οι περισσότερες γυναίκες που επηρεάζονται από την τριχόπτωση χάσουν για τους ίδιους λόγους με τους άνδρες. Υποφέρουν από ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία είναι μια αντίδραση σε αρσενικές ορμόνες στο σώμα, συγκεκριμένα τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε DHT που δεν έχει τα μαλλιά. Στην περίπτωση των γυναικών, η φαλάκρα μπορεί να ξεκινήσει αργότερα και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι λιγότερο ακραία λόγω της επίδρασης των γυναικείων ορμονών, αλλά η κατάσταση είναι παρόλα αυτά ίδια με αυτή που παρατηρείται στην αρσενική φαλάκρα.

Απώλεια Μαλλιών2. Telogen effluvium – αυτό θεωρείται ως η δεύτερη πιο συνηθισμένη αιτία της γυναικείας τριχόπτωσης και αυτό δεν είναι έκπληξη δεδομένης της φύσης της κατάστασης. Το Telogen effluvium χαρακτηρίζεται από γενική αραίωση των μαλλιών και συνήθως προκαλείται ως αποτέλεσμα κάποιου τραυματικού γεγονότος που προκαλεί επαρκή πίεση για να παρεμβαίνει στον κανονικό κύκλο ανάπτυξης μαλλιών. Δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα του είδους του γεγονότος που μπορεί να προκαλέσει σοκ στον κύκλο ανάπτυξης τρίχας τότε ίσως μόνο αναμένεται η υψηλή συχνότητα εμφάνισης τελογενικού effluvium μεταξύ των γυναικών.

Κορίτσι με σκουφάκι3. Alopecia areata – αυτή είναι η τρίτη πιο κοινή πάθηση για την τριχόπτωση που επηρεάζει τις γυναίκες. Χαρακτηρίζεται από διακεκομμένες περιοχές τριχόπτωσης στο κεφάλι ή μπορεί να είναι πιο διαδεδομένη πάνω στο σώμα. Η alopecia areata θεωρείται ότι προκαλείται από ανεπάρκειες στο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά πολλά ακόμη δεν είναι γνωστά για την κατάσταση. Σε πολλές περιπτώσεις η τρίχα αναγεννάει αυθόρμητα μετά από μια μεταβλητή χρονική περίοδο, αλλά σε μια μικρότερη περίπτωση το πρόβλημα μπορεί να είναι πιο σοβαρό και μακροχρόνιο.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε μορφή απώλειας τρίχας, παρακαλείστε να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να συζητήσετε τις θεραπείες που μπορεί να είναι κατάλληλες για τη συγκεκριμένη πάθηση.